Världens äldsta whisky på auktion!

Vill ha en chans att äga en whisky som beskrivs som ”den äldsta för närvarande kända flaskan”, så anteckna 22-30 juni i din kalender. Du bör nog ha en tjock plånbok, för det här kommer inte att bli billigt!

Skinner Auctioneers auktionerar nämligen då ut en legendarisk flaska Old Ingledew bourbon. Ursprungligen trodde man innehållet var från 1850. Men när Skinners expert på sällsynta spriter Joseph Hyman använde en nål för att extrahera ett litet prov av vätskan som skickas ut för koldatering var resultaten ännu mer otroliga. Det avslöjades att det mest troliga årtalet då denna bourbon destillerades (med 81,1% sannolikhet) var mellan 1763 och 1803!

Det är omöjligt att göra en mer specifik åldersbestämning än så. Men historiska uppgifter bekräftar att det är bland den äldsta whiskyn som finns kvar på planeten idag.

Tack vare ett pressmeddelande från Skinner Auctioneers vet vi lite om flaskans historia: Flaskan köptes av JP Morgan i slutet av 1800-talet. Den lagrades ursprungligen i en damejeanne, så Morgan besökte en specialbutik i LaGrange för att få flera karaffer/flaskor av whiskyn buteljerad.

Hans son Jack fick så småningom ta över några flaskor, varav några gavs bort till bland annat USA: s presidenter Franklin Roosevelt och Harry Truman.

Just denna flaska vi nu pratar om fick James F. Byrnes, en politiker och domare från South Carolina. Han i sin tur gav flaskan till sin nära vän och whiskyälskare Francis Drake, som visste värdet av vad han hade fått. Familjen behöll flaskan i ursprungligt skick i tre på varandra följande generationer. Och därför har vi nu den här otroliga, ungefär 250 år gamla flaskan, på auktion nu.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.