Nytt råg i ryggen från Danmark!

Den gamla whiskystilen Rågwhisky (Rye Whiskey) med ursprung i USA har börjat återupptäckas. Tidigare rapporterade vi om finska Kyrös rågwhisky, och nu nås vi av nyheten att vår nordiska granne Stauning kommer släppa sin rågwhisky på Systembolaget nu i September!

Nio vänner med passion för whisky

Stauning Whisky grundades av nio vänner med en stor passion för whisky och helt olika bakgrunder; fyra ingenjörer, en pilot, en doktor, en lärare, en kock och en slaktare. De hade en vision om att ta fram en whisky i världsklass som återspeglar deras ursprung med en distinkt dansk karaktär.

Nyfikenhet

Stauning har återupplivat de tillverkningsmetoder som gått förlorat i industrialiseringen och gör sin whisky enligt gammal tradition: av lokal säd som golvmältats och sedan destilleras i små, vedeldad kopparpannor. Det ger en komplex smak och tydlig karaktär som återspeglar den omgivande landskapet på den danska västkusten. Whisky.nu beskriver golvmältningen mer ingående i sin artikel om Stauning Rye.

Staunings whisky är designad för att tilltala nyfikna whiskyälskare på jakt efter nya smakupplevelser, och Stauning Rye är inget undantag. Den är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn fast tillverkad med Staunings danska approach.

Stauning Rye har en doft av nybakat rågbröd och smaken ger dig mild röd frukt och mogna körsbär som balanseras av vanilj och citrusskal med ett pepprigt avslut.

Lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment, artikelnummer: 416, alkoholhalt: 48%, storlek: 70 cl, pris: 599 kr.Stauning Rye

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.