Nya regler för japansk whisky

Japan Spirits & Liqueurs Makers Association har meddelat nya strängare japanska whiskybestämmelser. Det betyder att några av våra favoriter bland japanska whiskys inte längre kommer att klassas som ”japansk whisky.”

Den avgörande delen i de nya reglerna är är: ”saccharification, jäsning och destillation måste utföras vid ett destilleri i Japan” för att märkas som ”japansk whisky.” Dessutom får destillatet inte vara starkare än 95% ABV och måste åldras i minst tre år i träfat som inte är större än 700 liter. Slutligen ska det buteljeras på flaska på minst 40% ABV.

Nikka whisky från japan

Japanska destillerier äger destillerier i Skottland

Det är något av en öppen hemlighet i dryckesbranschen att mycket whisky som är märkt japansk innehåller sprit från andra länder, främst Skottland och Kanada. På skotska whiskydestillerier är det vanligt att stora plastbehållare fulla av whisky exporteras till Japan där det blandas med japansk Single Malt och sedan exporteras tillbaka som japansk blended malt whisky. I takt med att japansk whisky som kategori har ökat har importen från Skottland ökat fyrfaldigt mellan 2013 och 2018. Men nu är det alltså slut med detta, om man vill märka blenden som ”japansk”.

Uttalande från Nikka

Tidsfristen för att följa reglerna är 31 mars 2024, så just nu återspeglar etiketterna inte det nya beslutet. Nikka har dock uppdaterat sin webbplats för att göra det klart vilka whiskyer som nu är tekniskt ”japansk whisky.” I ett uttalande meddelade företaget:

“We have decided to provide further information for individual products on our website to clearly distinguish between products in Nikka Whisky’s line-up, which contains both whiskies that are defined as ‘Japanese whisky’ according to the labeling standards, and those that do not meet all the criteria. We feel this is an important step towards ensuring customers’ clarity so as that they can reasonably decide which products to buy and information will be updated if the status changes.”

Tips: Läs Thomas Whiskybloggs recension av Nikka Single Malt Miyagiko.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.